Friday, November 26, 2010

Doa Buat Yang Tersayang


Ya Allah... seandainya telah engkau catatkan..dia milikku..tercipta untukku...
satukanlah hatinya dengan hatiku...titipkanlah kebahagian antara kami...
agar kemesraan itu abadi..dan Ya Allah...
Ya Tuhanku yang maha mengasihi...
seiringanlah kami melayari hidup ini..ketepian yang sejahtera dan abadi...

Tetapi Ya Allah..seandainya telah engkau takdirkan..dia bukan miliku..
bwalah ia jauh dari pandanganku...
luputkanlah ia dari ingatanku..
dan peliharalah aku dari kekecewaan..

serta Ya Allah Ya Tuhanku yang maha mengerti...
berikanlah aku kekuatan melontar bayangannya jauh ke dada langit...
hilang bersama senja nan merah..
agar aku bahagia..walaupun tanpa bersama dengannya..

dan Ya allah yang tercinta..
gantilah yang telah hilang..
tumbuhkanlah kembali yang telah patah..walaupun tidak sama dengan dirinya..
ya Allah ya Tuhanku..
pasrahkan aku dengan takdirmu..sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan..
adalah yang terbaik buatku..keana Engkau maha mengetahui..
segala yang terbaik buat hamba Mu ini...

ya Allah..cukuplah engkau sahaja yag menjadi pemeliharaku..
di dunia dan di akhirat..dengarlah rintihan dari hamba Mu yang daif ini..
jangan engkau biarkan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran..
maka kurniakanlah ak seorang pasangan yang beriman..
supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup..
kejalan yang Engkau redhai..
dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh.....

Amin..Ya Rabbal A'lamin

gudluck 4 ur result syg

sekarang ni tahu dah ramai budak poli yang akan berjaga mata sampai sok pagi smata nk tgk result..wlaupun ak xrsult dgn result ak( ak xdak result pown sb
b li sem ni) tapi ak tetap risau result my IM.

moga b smpai taget 3.++ oke..i always behind support u...dpt result smbung dip cpt2.abiskn dip cpt2..smbung deg cpt2...dpt keja cpt2 n kawen dgn sya
cpt2...(ops..terlebih sudah)

ni la hasil bila ak yg tlong check.....




dh jdi camni maknanya tgu sokla..

student yg len harap besbar tgu result kalian oke...


after 3hour of waiting






berjaya di login kn..but...still

huhu..bla nk bleh check ni...

bla ak try login akaun ak plk..


see..pa perbezaanya
i want status 'GRADUAT' ..hukhuk
n bezanya..IM dh abis final year!!!
bestnya dya..


Wednesday, November 17, 2010

sehari lagi

huhu..lamanya tak update
berbulan-bulan..serius rindu dengan blogger ni..
disebabkan ak meringkuk dalam dunia li..huhu..
lagi sehari aku akan kembali dengan dunia ak..
fuhh..seronokya..boleh tidur puas-puas boleh hangout dengan member-member ak tanpa alasan kerja..abis ja shari lgi..ak nk memanfaatkan 2 minggu ak dgn sbaik mungkin..tu yang penting bagi ak..

dan mulai detik selepas jam 7mlm 19 november 2010..
ak bukan lagi trainee sony emcs perai (titik)(tak sabar2)
xdak istilah leh suh ak wat kja ska ati ampa ja..haha
skarang ni dh byk kli ak dgar supervisor+ leader2 ak ckp sshla kalo ampa trainee suma dh abis..
dlm hatiku 'padan muka'
kepada junior2 or student2 len yg nk wat li ak suggest kn janganla wat li di kilang yg bertempat di sony emcs..
mereka suka menfaatkan kita sebaik mungkin..
menjadi kuli mereka smstinya..
wlaupun kta t'daya..tp mereka skit pown xendah ati perasaan kita(ayat tak leh blah..hahaha)
disbbkan elaun yg tnggi..terima jela..haha

ak bukannya xbest li kt sony..tp ak xska management dya ja..kja 6hari kdng2 shari pown kena kja..section head yg xpnh pham perasaan orang..
ak blajar tinggi-tinggi bukan nk jdi operator ngok!!
ni kalo operator xmai ak jdi mangsa wat benda bodo ..adus!! kalo sat xpala..ni 12jam wat bnda yg sma..agak2la..

yang best..ak dpt mmber yg paling terbaik dalam idup ak..
thx zai,piah,mas,lyn,k.akma n miza....
ak xtaw cmna nk hadapi detik perpisahan kta nnty..leh trma ka..
mmg tpaksa terima pown..

thank ALLAH for gave FRIEND like them

Saturday, September 11, 2010

aidilfitri

kesempatan ni ak nk ucapkan selamat hari raya aidilfitri..
(lmbat btul ak brucap)hehe
andai ak tlebih terkurang dlm perbuatan ak..
mnta ampun sngt..
2 lovely iskandar mirza..i'm sorry xdpt nk braya umah b..
syg taw b trasa sngt...ampun sngt..
thx dtg braya umah syg jmpa my fmly n pkai bju mlyu yg syg blikn..
ensem sngt..
luv u b..

lamanya ak xupdte blog..
bbulan..seriusly ak xska dunia ak skrang..
ak prktkal dkt KILANG SONY..
kje shift 12jam pg mlm..
dunia ak dh brubah..benci..benci..benci...
dh la mlas nk pk..ak xsbar nk abiskan li ak ni..
now..jom tgk2 pic rya ptma k..













Sunday, June 27, 2010

memanfaatkan ari cuti dengan sebaik mungkin

sejak start prktikal(latihan industri) diri smakin bz thap gaban..
nk on9 pown ssh..bkn ssh pa..bila on9 ja bknnya mgadap my lappy..
my lappy yg mengadap ak...hehe
srius LI ak mmg mmenatkan..nnty ak wat entry psal LI ak..

semalam..sptutnya keje..
selamatla pujuk rayu ak n mmber2 prktkal len dimkan gak..
akibat kaki tlh menjadi kjang bdri dkt 12jam..
spa yg nk kja sok 2..
th en BALA..sbb tak bagi BALA mgu ni..hehehe
so..bila xkja..
ak memanfaatkan cti ak dgan spa lgi.. mr iskandar mirza ank Pak Manap bkal MENANTU ashaari(insyaallah)
mr is pown ajk ak tman dya shoping dya punya ksut+ cari umah swa utk semester ni..
ak plk ajk dya tgk wyang..
ngt nk kuar pagi2..tgk2 mr is bgun pown kul 2lbih(dasar pemalas)
kul 4 bwu nk kuar(janji melayu)
kul4.3 bwu ak ambk dya..
then dya pown drive pegi queensbay..sbb ksut yg btahta dihati ada disana..

bila dh dpt ksut dya kt al-ikhsan ak bwu tnmpk cita toy story vrsion 3D ada dkt sunway..
ak pown mnta la blik cpt nk bli tket..takot abis..gmbar ksut xdpt diupload sbb tba2 ilang..msti Mr is dh buang sbb xelok dmata beliau..
bila smpai ja sunway trus mnuju kaunter tket..bdri la blkang kapel cina ni..
hnya tuhan ja taw ambk msa stgh jam bi tket wyang..mnmbah kebngangan ak thap dwa-dwi taw x..bila smpai turn ak..tket kul 7 n 9.30 dh abis..(full) so tgk la kul11.30 2pown dh rmai bli..ak dpt line G jnuh nk mlangut tgk..
bila dh bli tket mr.is ajk bli mkn dkt psar mlm sbb dya lapar satay 'abg botak'
bykla dya bli mkan 2bjik murtabak,2 kebab,sbungkus keuw tiau, 2bungkus air tmbkai n tbu,2ccuk pedal n 30 ccuk satay perut kami kcik ja taw..tp kmi mkan byk..
tp ni suma slera mr is..dya mkn byk pown brat bdan 50 ja..nk dkung ak pown ssh..
kmi pown mkn dkt R&R bgn dalam..puak kami..haha
pas mgabis mkanan suma(sbnar mr is yg jdi vcum abiskn suma mknan) mlantak plak mufin bli kt qb tdi..
agak sdap la gak..



bila dh abis suma msuk perut tp bwu kul 9lbih..
ak ajk mr.is lpk dgn mmber dya yg tngl keseorangan tnpa bteman iaitu mr.sabu(nma pnuh xtaw)
lpakla dgn dya smpai kul 11..kul 11 mr.is pown drive dgn bhati2 ke sunway smula..tgu punya tgu kul11.30 xleh msuk hall lgi..
kul 12 bwu leh msuk..mr.is bengang thap gaban sbb dya xleh tgk bola dn mgerja msa nk blik sbrang pulau sbb sok dya nk mai sni lagi nk jmpa toke umah swa..
tgkla pic2 owg bngang





nk lgi bengang..

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+




kcian mr is sy yer..hehe
xpa2.3D pnya psal..


arini..ak plk yg tbgun lmbat..kul3 bwu bwu bgun..ank dara apa la ak ni..
srius bdan ski2..kpala pusing2..otak jdi mereng..
2pown mr.is cal kjut ak..klo x kul bpa la ak bwu..
lma xpgang DSLR ak..
tngan dh gatal..
ak pown ajk la mr.is kuar dgn mmber2 dya..
cuaca xbek plk arini..
tp kmi hentam gakla..sia men lyang2 lagi..haha..
thx mr.is..tman sy kuar arini..luv u..










time 2 sleep..sok kja..ZZZzzzzzzzzzzZ

Wednesday, June 23, 2010

tanguh saman

tmenung sketika baru teringat sesuatu yang terjdi masa cti sem ari 2..
'saman' yg xtbayar..huhu
spnjang ak mnggunakan kenderaan sdri ini kali kedua kena saman
semua gara2 kereta..nek motor xpenah kena saman pown..
keta senang nk p mna pown tp kna mlabur byk lak..

kisah 1
1st kna sman time p pesta penang taun lpas..
akibat xdak parking so parking la tepi jlan..
dan mmbyar rm 2 utk india2 yg bagi parking 2..
kuar2 dri parking trus dpat surat layang..
kesalahan'parking dibahu jlan' oleh MPPP
dan saman dsttle oleh my dad..sbb ak dh tnguh lma..
tkot jdi len..dya tlong la..

kisah 2
sejak 2 menjak ni polis smakin giat tlebih pulak
round stiap tman siap ada yg nek heli lgi..
plik2
28may ronda pulau dgn iskandar n da geng kna la 1 roadblock kt jln mna ak xngt..
yg pasti time ak ronda pulau time 2 ada 3 roadblock..
trafik 2 tgk 'rotek' ak xdak pa..pastu tgk mka sorg2 dlm keta ak..pas 2 lpas..
sok plk..ikot iskandar n da geng p mndi sedim..
otw blik plk da 1 blokjlan..dgn muka xbsalah jln wat xtaw..
tba2..tokwan rela 2 pndang 2 kli 'rotek' ak..
pastu dya than ak suh p tepi..dya pngil trfik 1..

trfik 1: ada 'rotek baru x'
aku : ha?
trfik 1:'rotek awk ni dh mati 19 hari dh
aku : wht?? astaga..(srius ak xngt bla 'rotek' ak mati..kantoi sdh..mencri idea..)

atuk trfik 1 mmangil tokyang trafik 2..

trfik 2:knp ni? cmna lah leh xsdar 'rotek' dh lma mati
aku : (dengan idea rekaan iskndar) sy baru abis sem bwu blik umah nek keta ni xperasan lak 'rotek' saya mati en...mnta tlong en
trfik 2: xleh mcmni..awk pkai SEATBELT x tdi?
aku :pakai
trfik 2:saya tkar kesalahan awk xpkai SEATBELT klo x awk kna byar '300'
aku : mak ai smpai 300??? apa2 pown xpa en jnji jgn smpai 300..


terima kasih tokyang polisi atas jsa baik anda yg xdpt dhrgai walaupown kna kluarkan duit..hehe
skrng ni msih xbyar lgi..hehe..insyaallah akn byar pda msa tdkt sblm dya 'up' byran lgi..huhu
so skrang ni ak kna alert dgn suma bnda ni







Monday, June 21, 2010

cinta itu selalu ada, cuma kia kena menyemarakkan

cinta selalu datang tak dijangka
dan pudar mengikut masa
untuk memulakan nya kita perlu bermula..bagaimana cinta bermula
barulah yang pudar kembali cerah sentiasa
selalu kita ingat..
cinta bila sudah lama sangat boleh pudar dan hilang
tapi selera cinta itu sentiasa ada..

renung-renungkan dan selamat beramal




nk share video TGV yg romantik gila..wajib tgk..Nota Cinta..ada org yg dh tgk kot..
cite ni best..penuh dgn ayat romantik..lagu dya pown best..rugi klo x tngak..
ada pengajaran disebalik cita ni..
yg x bestnya cite ni 3 episode je..xpuas tgk..
untuk tengak video lebih besar coffee-mate dan jawab soalan bleh dpat pcutian ke bali..
cuba2 la yer..




episode 1



episode 2



episode 3

Sunday, June 20, 2010

selamat hari bapa


selamat hari bapa Ahaari bin Ibrahim..terima ksih atas jasamu yg xtrnilai slma 20 thun ni..
trima ksih krna mjdi atm msin slma ni dn bg pa yg adk nk..tma ksih sngt..
trma ksih krna sdi mlyan knakalan ankmu ini..
adk mnta maaf wat abah terasa dgn kdegilan tlmpau adk ni+ ska melawan yg xdsngajakan..

adk syg abah sngt2


Ketika kejauhan
masihku hangat kasihmu ayah
betapaku rindukan redup wajahmu
hadir menemaniku

Terbayang ketenangan
yang selalu kau pemerkan
bagaikan tiada keresahan

Walau hatimu sering terluka
tika diriku terlanjur kata
tak pernah sekali kau tinggalkan
diriku sendirian

Ketikaku dalam kedukaan
kau mendakap penuh pengertian
disaat diriku kehampaan
kau setia mengajarku
erti kekuatan

Terpancar kebanggaan
dalam senyummu
melihatku berjaya
bilaku kegagalan
tak kau biarkan
aku terus kecewa
dengan kata azimat
engkau nyalakan semangat
restu dan doa kau iringkan

Wednesday, June 16, 2010

alhamdulillah

akhirnya pnantian dh tblas..
result ak suma lulus..
mggu dpn bleh la lapor diri di Sony Emcs (m) Sdn. Bhd. dengan senang hati..
th mak abah yg xputus2..doakan ak..
my dear iskandar, thx 4 spport me..
aminah nuyu..thx..sngt..jsa ampa xkn ku blas smpai bila..
n xlpa gak imran a.k.a pak din..bg soalan bcor kt ak..
klo x ak xtawla nk stdy pa..

6bulan ak xpyah stdy..jdi kuli owg plk..
tgu wat report lak..
rasa tkot gak tgk kpyahan my boy ngn kwan2 dya pk psal report..
knp msti wat report ni ha..
kn dh myusahkan owg...hehe

da 5hari lgi..tp bg ak xckup..ak nk spendtime dgn iskandar puas2..
ak taw dya byk terasa hati dgn ak..sory syg..
ak jnji ak akn berubah utk dya..sblm smpai sthun relationship kta
i promise...

ari 2 tgk cite karate kid..
actually ak xmnt sng cita karate2 ni...sja2 p booking tiket 2..
msa booking 2 plk ak terckap kungfu kid..malu ak xleh blah..haha
slmat ckap tpn..klo x mnala ak nk sorok muka ak..
karate kid ni mmg best gila..da adgen lawak2..serius..mmg best..
rsa nk tgk lgi..
ak bg 4stgh bintang tuk cite ni
thx b blnja tgk wyng ni...ehehe




Tuesday, June 15, 2010

result..oh result

assalamualaikum warahmatulallah hi wabarakatuh..
bagi menyempurnakan titah perintah pengarah politeknik seberang perai En Ahmad Rani bin Ali Hanafiah..
dengan ini saya menisytiharkan bahawa..'sok result kuar'
sekian...

hukhuk..sok result kuar..xtdo lena la ak nnty tgu rsult leh kuar..
skrang ni pown ati duk mengelabah tkot subjek tkot huhu..xmaw2..
knp perlu tgu result final tiap2 sem..
trus dpt dip kn sng..hehe

makcik,pakcik,adik,kak,abang,moyang,tok dan kawan2 sekalian..
doa2kan la ak dpt result yg gempak sem ni..

pelajar-pelajar politeknik..gudluck...

amin.........

Monday, June 14, 2010

KELEBIHAN BULAN REJAB

Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab,nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

Sabda Nabi s.a.w.:Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.

Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

Malam awal Rejab mustajab do'anya.(Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)
* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).
* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.
* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).
Berkata Saidina Ali:
* Puasa Rejab 13 hari seperti puasa tiga ribu tahun.
* Puasa Rejab 14 hari seperti puasa sepuluh ribu tahun.
* Puasa Rejab 15 hari seperti puasa seratus ribu tahun.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Qur'an atas segala Qalam.
Puasa sehari pada bulan Rejab seperti puasa empat puluh tahun dan diberi minum air dari Syurga.

Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

Puasa sehari pada bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumurnya.
Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

Bulan Rejab Syahrullah (Bulan Allah), diampunkan dosa orang-orang yang meminta ampun dan bertaubat kepada Allah. Puasa Bulan Rejab wajib baginya:

* Diampunkan dosanya yang lalu.
* Dipeliharakan Allah umurnya yang tinggal.
* Terlepas dari dahaga di hari kiamat.

Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti. Sasiapa bersedekah padabulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu ruma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu
kejahatan.

Tiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada atahari seribu kali.
Bulan Rejab bulan Allah. Bersedekah pada bulan Rejab dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan
Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad.
Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka! Barangsiapa meminta ampun (bersitighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan
Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya:
"Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggian Ku dankebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu dibawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu,
engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antarakau".(dari kitabRaudatul Ifkar)

Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya(berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun.

Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Qur'an dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.
Rejab ertinya ta'zim (kebesaran, keagungan, kemuliaan). (Rahmat, pemurah, kebajikan). Kerana kebesaran, keagungan dan kemuliaan bulan Rejab itu
maka Allah limpahkan rahmatNya, kemurahanNya dan terhadap hamba-hambaNya yang beriman dan beramal solih pada bulan Rejab, dengan berpuasa pada siangnya dan beribadat pada malamnya.

Demikianlah peri keistimewaannya keagungan bulan Rejab itu yang dinamakan dengan BULAN ALLAH.REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.
REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.





p/s:marila kita ramai2 berpuasa..;)

Sunday, June 13, 2010

abang ku sudah ada

dgn ttik peluhnya dan abiskan krdtnya call ak tnya sal blog..
akhirnya da tlah bjya membuat blognya..
tahniah!!!tahniah!!
so..maria kita ramai2 menjadi followersnya.



clik bawah ni..
semalaya la konon

Tuesday, June 1, 2010

CROCS TAK HARAM!!(dipetik dari laman web http://roroki.com/crocs/)

sah yang hangat sekarang ni. kat facebook sampai siap tukar lagi profile picture pasal kasut ni konon2nya mahu sedarkan masyarakat setempat berkenaan dengan haram pakai kasut crocs sebab ada kalimah Allah. Sebagai pencinta crocs memang agak was was nak pakai crocs lepas benda ni dah tersebar. Crocs ni senang nak pakai pg mana2, tahan lasak, boleh pakai pg kelas (btter than to wear a flip flop). So nak make sure kesahihan pasal crocs ni, i was thinking nak search kat google. I read a few blogs then i found this blog http://joegrimjow.blogspot.com/2010/05/kasut-crocs-haram-dipakai-kena-boikot.html.
Entri yang sgt bagus.

(Adapted from joegrimjow's blog)


ada 3 perbezaan yang nyata. kalau anda ada kasut crocs ni, boleh tengok sendiri dan compare, yang takde, masa nak beli boleh tengok.



ori


tak ori


1. mulut buaya atas ternganga dan mulut yg bawah (ori) ni tak terbuka sangat.

2. anak mata buaya atas tengok tengah padahal yang ori tengok ke bawah
3. walaupun lucu nak cakap, kat atas ada lubang hidung dan yang kat bawah (ori) takde lubang hidung

haaa!



ku yakin yg atas tu tak ori. takpun dah diedit oleh individu. kalau beli ori, takdenye macam tu. ku tengok, takde pon bentuk kalimah Allah ni. lagipun ku dah usha laman web crocs. sepanjang usha2 tadi memang takde kaitan dengan israel, yahudi apa. nama bapak pengkhianat islam memang takde dalam orgaisasi crocs ni. haiish, entah macam mana berita ni tersebar dengan luas. oh tidak pun dah tampal kat website dieorang....


1. Jangan sebar berita yang tak pasti, siasat dulu, internet kan ada

2. Jangan sensitif sangat, dari duk cari benda yang sama kalimah Allah ni, baik tengok pakaian yg kita pakai tu, tutup aurat ke tidak, yg tu memang terang perintah Allah soh tutup aurat. yang tu tak nak follow pulak kan? opssss (peace peace)
3. Beli yang ori, jangan beli yg cetak rompak


NASIHAT



status facebook ustaz hasrizal, lucu tapi mendalam maksudnya




Satu lagi point tambahan, kalau nak tengok harga crocs ni memang mahal, aku beli kat sini pon 42 pound (rm200 lebih kurang) kenapa mahal? sebab BERKUALITI. mahal pun orang pakai sebab BERKUALITI. benda tu kita kena ambik contoh dari crocs ni, kajian dieorang macam mana nak hasilkan crocs, memang rumit sebab tu BERKUALITI. kita pon kena hasilkan benda yang BERKUALITI barulah boleh tahan lama. haa, dah banyak dah ayat BERKUALITI yang keluar tu. hehe


Tak bermakna ku tak sensitif isu2 camni, cuma kadang2 tu jangan terlalu ekstrim sampai nak boikot tapi tak siasat betol2. main makan je apa yang dapat. jadilah masyarakat yang celik it, internet kan ada, google aje ;-) peace peace no war

Sunday, February 28, 2010

takziah

YA ALLAH,mcm xpcaya ja abg ak kjut ak pgi tdi bgtaw PAKTEh dh mninggal..
3kli ak tnya abg ak..'betul ke??' ngt ak men2 ke..
pakteh sorg yg cegas,sntiasa bjnaka..tba2 tlh kembali ke rahmatullah..
siapa sngka dlm diam tba2 dya mmpnyai pnykit yg kronik..
sblmni dya xpnh gtaw kmi yg dya da pnyakit..
  • 14hb kli terakhir ak jmpa dya msa kndri arwah di umah tokwan
  • 21hb pakteh pengsan dn dmsukkan ke hospital sg siput dh disahkan tekanan darah tnggi dan jantung..ak xleh mlwat dya sbb ak dh pulang ke ostel
  • 25hb pakteh dipindahkn ke ospital ipoh krn tiada prubahan
  • 26hb pakteh kmbali sembuh dan ceria..bleh bgun dan dduk sdri..dktor mgesahkan dya bleh blik ke rumah keesokan ari..dya telefon kwn2 dya..gtaw dya nk kuar ospital sok..semua family ak kt penang nk mlwat dya sok..klo x ari 2 tp mak ak da qiyamulai di masjid..
  • 27hb pakteh disahkan mninggal dlm keadaan tenang smasa tdo..

lpasni sluruh fmily ibrahim kg stul xleh dgar lawak jenaka dya,xbleh rsa ikan bkar bila dya blik kg,xbleh rsa lemang dya bla blik sywal...
sungguh,dyalah bapa saudaraku yg paling sempoi.
pmergiaan dya 1 khlangan besar wat kami sekeluarga

al fatihah
allahyarham mahamad yusof bin jalil
27 febuari 2010

Saturday, January 9, 2010

sayang


i miss u b..
pasni kta dh jrang jmpa...
sbb b dh nk strt LI..

b dpt LI dkt USM...
syg gudluck dtmpt bwu utk 6bulan..
xmo mlas2..dtg lmbt kje taw..
nnty kna tendang.huhu..

dh jauh..jrang jmpa, jgn noty2..
klo sakit..mkn ubat..bb xdak dkat nk tlong jga b..huhu
take care syg..
take care your heart 2..

bermula semester 3

huh..sem ni ak ambk kptsan nk duk ostel..
kwn ak semua xcya ak nk duk ostel..huhu
tlongla cya..dlu ak bdak bek kot masa kt ostel sem 1..
ak duk ostel pown nk fkus lbih skit dkt stdy ak..
duk umah ak xdak mmber nk bncang..
yg duk umah swa lak xskpala..
nk kta kn dak klas ak semua mmbosan kn...sngt2..huhu

sbb len ak duk ostel under klab mutmedia ak..
so ak kna jdi ajk kamsisla..
smlm spa yg jdi ajk kmsis dh kna lpor dri untuk mggu suai knal(MSK) isnin ni..
dhla kna dtg awl..kna dera lgi 2..
kami ni uruskn MSK ke kmi yg kna MSK..huhu..
mnta2 sok xjdi mcm arini...hak


Friday, January 1, 2010

hello 2010


bermula taun 2010..berakhirnya umur belasan tahun ak..
mcm xcaya je ak dh nk msuk 20 taun..huhu..
dh mcm2 azam ak list..
dalam hati tkot xterlaksana je..


2009 byk kngan phit manis yg dh ak telan..huhu
smpai da yg ak xsnggup..
ak harap kgan phit ak xkan ak hadapi utk tahun 2010 ni